Zal ik mijn meewerkende partner een meewerkbeloning geven of meewerkaftrek claimen?

Zal ik mijn meewerkende partner een meewerkbeloning geven of meewerkaftrek claimen?

Vraag & Antwoord | juli 2023
Bron: BelastingBelangen april 2023

Wanneer je partner meewerkt in jouw eenmanszaak, maatschap of VOF kun je kiezen voor een meewerkbeloning geven of meewerkaftrek claimen. Welke optie het meest fiscaal interessant is, is afhankelijk van een aantal factoren.

Meewerkaftrek in het kort

Een meewerkaftrek wordt toegepast in je aangifte Inkomstenbelasting (IB). De hoogte van de aftrek is  afhankelijk van het aantal uren dat je partner meewerkt. De aftrek is maximaal 4% als je partner meer dan 1.750 uren in je onderneming meewerkt. Is het aantal gewerkt uren minder dan 525, dan is er geen meewerkaftrek.

Meewerkbeloning in het kort

De vergoeding voor het meewerken moet minimaal € 5.000,- bedragen. De vergoeding is aftrekbaar bij het bepalen van de winst van je onderneming. De meewerkbeloning moet zakelijk zijn en schriftelijk zijn vastgelegd.

Of je er verstandig aan doet een arbeidsbeloning toe te kennen of ervoor te kiezen om de meewerkaftrek toe te passen, is vooral afhankelijk van de volgende factoren:

  • De hoeveelheid uren dat je partner meewerkt;
  • Het tarief waartegen de meewerkbeloning wordt belast;
  • Het wel of niet kunnen benutten van heffingskortingen.

Een meewerkbeloning is in het algemeen fiscaal interessant wanneer je partner geen ander inkomen heeft en dus de heffingskorting optimaal kan benutten.

Je ontkomt er niet aan steeds een rekensom te maken of een beloning wel of niet fiscaal gunstig uitpakt.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op via (0599) 671518 of info@venema-belastingadviseurs.nl.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden