Waarom ontvang ik een naheffingsaanslag van de Belastingdienst?

Waarom ontvang ik een naheffingsaanslag van de Belastingdienst?

Nieuwsbericht | maart 2024
Bron: Belastingdienst

Voor de meeste ondernemers ging in januari de aangifte omzetbelasting de deur uit. Aangifte omzetbelasting wordt ook wel btw-aangifte genoemd.

Moet je betalen?
Dan is er een deadline waaraan je je moet houden. Soms komt het voor dat je te weinig of te laat betaalt of zelfs helemaal vergeet te betalen.

Doe je zelf aangifte?
Dan zijn er wellicht situaties te bedenken waardoor je bent vergeten aangifte te doen of te laat aangifte hebt gedaan.

In alle bovenstaande situaties ontvang je een naheffing van de belastingdienst. Waarom dat is en wat je moet doen dat leggen we je graag uit.

Waarom een naheffing?

Je krijgt een naheffing als je geen aangifte of te laat aangifte omzetbelasting doet. Heb je wel aangifte gedaan, maar niet, te weinig of te laat betaald? Ook dan krijg je een naheffing. Ook wanneer je per ongeluk het betalingskenmerk niet goed hebt ingevuld, ontvang je een naheffingsaanslag.

Een naheffingsaanslag gaat altijd samen met een boete. Hoeveel dat is?

 • € 68,- voor het niet of te laat doen van de aangifte omzetbelasting (aangifteverzuim)
 • € 50,- tot € 5.514,- voor niet, te weinig of te laat betalen (betalingsverzuim)

Geschat btw-bedrag op de naheffingsaanslag

Het is altijd de bedoeling dat je het juiste btw-bedrag betaalt. Als je geen aangifte omzetbelasting hebt gedaan, staat er een geschat bedrag op de naheffingsaanslag. Schrik niet, dit bedrag kan behoorlijk hoog zijn. Doe je alsnog aangifte, dan hoef je niet het volledige bedrag van de naheffingsaanslag te betalen. Je betaalt alleen het btw-bedrag wat je verschuldigd bent. De boete moet je altijd betalen.

Hoe voorkom je een naheffing?

Voorkom een naheffing, doe op tijd aangifte en betaal ook op tijd. De meeste ondernemers moeten per kwartaal aangifte doen. De deadlines voor de kwartaalaangiften zijn:

 • 30 april voor het eerste kwartaal
 • 31 juli voor het tweede kwartaal
 • 31 oktober voor het derde kwartaal
 • 31 januari voor het vierde kwartaal

Bij een maandelijkse aangifte is de deadline iedere laatste dag van de volgende maand, dus 28 of 29 februari voor januari, 31 maart voor februari en zo door.

Altijd aangifte doen

Breng je btw in rekening bij je klanten dan moet je altijd aangifte omzetbelasting doen. Er zijn situaties te noemen waarbij het lijkt alsof je wellicht geen aangifte omzetbelasting hoeft te doen. Ik schets er een aantal voor je.

 • Geen btw in rekening gebracht

Stel je hebt een maand of kwartaal geen btw in rekening gebracht, dan hoef je in principe geen btw te betalen. Maar je moet alsnog aangifte doen. Dat heet een nihilaangifte of nulaangifte.

 • Gestopt met je bedrijf

Als je gestopt bent met je bedrijf kan er een poosje overheen gaan voordat de belastingdienst je heeft uitgeschreven als ondernemen. Doe net zo lang btw-aangifte totdat je geen bericht meer krijgt om aangifte te doen. Hoef je geen btw meer te betalen? Dan doe je een nihilaangifte.

 • Nog geen omzet gedraaid

Als starter van je eigen bedrijf heb je wellicht niet meteen omzet. Maar zodra je bent gestart (ingeschreven bij de Kamer van Koophandel) ben je belastingplichtig en moet je (meestal) elk kwartaal aangifte doen. Je krijgt van de belastingdienst bericht van je eerste aangifte omzetbelasting.

 • Gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR)
  Verwacht je een omzet lager dan € 20.000,- en hoef je niet of nauwelijks te investeren? Dan vraag je deze regeling aan. Deze regeling kun je pas aanvragen wanneer je een omzetbelastingnummer hebt. Er zit dus altijd een tijdje tussen de start van je bedrijf en de ingangsdatum van de KOR. Tot die tijd moet je aangifte omzetbelasting doen.

Tip! Doe je zelf aangifte omzetbelasting? Check altijd of er een aangifte omzetbelasting voor je klaarstaat. Als dat zo is, dan ben je altijd verplicht aangifte te doen.

Klopt de naheffingsaanslag?

Wil je checken of je naheffingsaanslag klopt? Controleer het dan. Je checkt of het bedrag juist is, of je de betaling hebt gedaan of dat je het juiste betalingskenmerk hebt gebruikt. In de meeste gevallen moet je alsnog aangifte omzetbelasting doen. Check het hier.

Bezwaar maken bij verkeerd betalingskenmerk

Bezwaar maken kan alleen wanneer het verkeerde betalingskenmerk is gebruikt. Bezwaar maken kan binnen zes weken na de datum op de naheffingsaanslag.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden