Voorlopige aanslag 2024 voor de inkomstenbelasting ontvangen? Sta even stil bij de wijzigingen in je persoonlijke situatie.

Voorlopige aanslag 2024 voor de inkomstenbelasting ontvangen? Sta even stil bij de wijzigingen in je persoonlijke situatie.

In december 2023 verstuurde de belastingdienst de voorlopige aanslagen voor de inkomstenbelasting 2024. Deze aanslag is gebaseerd op de gegevens van 2022! Is je persoonlijke situatie in 2023 gewijzigd? Voorkom terug- of bijbetaling en pas je voorlopige aanslag aan.

Persoonlijke situatie gewijzigd?
Voorkom terug- of bijbetaling en wijzig je voorlopige aanslag

De voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024 ontvangen? Besef dan goed dat deze gebaseerd is op je persoonlijke situatie van 2022! Waarom 2022? Simpelweg omdat daarvan de aanslag inkomstenbelasting definitief is. De aangifte inkomstenbelasting 2023 start namelijk pas op 1 maart 2024.

Er kan in een jaar veel veranderen en in twee jaar misschien nog meer. Wijzigingen in je persoonlijke situatie zijn meestal van invloed op het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt van de belastingdienst. Daarom is het goed hier bij stil te staan. Het is altijd vervelend geld te moeten terugbetalen of bijbetalen. Voorkom dit door wijzigingen in je persoonlijke situatie door te geven.

In welke situaties moet ik mijn voorlopige aanslag wijzigen?

Hieronder een aantal voorbeelden van situaties die van invloed zijn op het bedrag dat je betaalt of terugkrijgt. Is één van deze situaties op jou van toepassing? Wijzig dan je voorlopige aanslag.

  • Je gaat meer of minder verdienen
  • Je koopt een huis
  • De rente van je hypotheek verandert
  • Je gaat of bent met pensioen
  • Je aftrekposten veranderen
  • Je gaat trouwen, samenwonen of een samenlevingscontract tekenen
  • Je gaat scheiden of uit elkaar
  • Je fiscale partner overlijdt

Mijn situatie is verandert, maar ik ga de wijziging niet doorgegeven. Is dat erg?

Is je situatie verandert, maar heb je de wijziging niet doorgegeven? Dat is niet erg. Achteraf wordt de definitieve aangifte ingediend. Daarin wordt de geschatte situatie uit je voorlopige aanslag naast de daadwerkelijke situatie gelegd. Daarna ontvang je de definitieve aanslag. Dan kan het zijn dat je moet terug- of bijbetalen. Het kan ook zijn dat je nog meer geld ontvangt.

Hulp nodig? We helpen je graag.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden