Verlenging lockdown: steunpakket

Verlenging lockdown: steunpakket

Nieuwsbericht | 15 januari 2021
Bron: Belastingdienst, Rijksoverheid, UWV, SNN

Afgelopen dinsdag was daar het nieuws waar niemand op zat te wachten: verlenging van de lockdown. Voor de meeste ondernemers geen goed nieuws. We zijn allemaal corona-moe maar kunnen niet anders dan de schouders er onder zetten in de hoop dat we binnenkort weer normaal kunnen ondernemen. De verlenging van de lockdown betekent wellicht dat je (weer) aanspraak moet maken op een van de financiële maatregelen uit het steunpakket. Daarom zetten wij ze nog een keer voor je op een rij. Heb je vragen, wil je meer informatie of je verhaal kwijt, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag.

Samenvatting

We beginnen met een samenvatting: overzichtelijk en handig. Zo zie je in een oogopslag of je wellicht actie moet ondernemen. Wil je meer weten over de specifieke regeling? Hieronder staan de regelingen uitgebreider beschreven.

RegelingWanneer aanvragenOpmerkingMeer informatie
Bijzonder uitstel van belastingUiterlijk 1 april 2021Let op! 1e aanvraag of verlengingBelastingdienst
NOW3.2Verwacht vanaf 15 februari 2021Let op de inspanningsverplichting*Rijksoverheid/NOW
TVL Q4 2020Uiterlijk 29 januari 2021 RVO/TVL
TVL Q1 2021Verwacht begin februari 2021 RVO/TVL
TONKStreefdatum 1 februari 2021Nieuwe regeling nav verlenging lockdown 
1,5 meter regeling provincie GroningenUiterlijk 1 juli 2021Subsidie voor gemaakte kosten nav aanpassing aan 1,5 meter economieaanvragen subsidie via SNN

*Inspanningsverplichting: je werknemers stimuleren ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen. Meer informatie: NL leert door

Een compleet overzicht van het steun- en herstelpakket vind je hier.

Ondernemers: bijzonder uitstel van belasting

Ondernemers kunnen belastinguitstel of verlenging aanvragen tot 1 april 2021. Vanaf 1 juli 2021 start een ruime betalingsregeling voor 36 maanden voor eerdere belasting uitstel.

 • Let op! In 2020 uitstel aangevraagd, inmiddels alle aanslagen betaald en nu weer betalingsproblemen? Vraag dan ook verlenging aan (dus geen nieuwe aanvraag).

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over en het aanvragen van bijzonder uitstel van belasting.

Werkgevers: Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW3)

Vergoeding van een deel van de loonkosten voor bedrijven. NOW3 kent 3 perioden:

 1. NOW3.1 gaat over de periode 1-10-2020 t/m 31-12-2020 (3e tranche)
  Deze tranche is inmiddels gesloten. Aanvragen kan niet meer.
 2. NOW3.2 gaat over de periode 1-1-2021 t/m 31-3-2021 (4e tranche)
  Deze tranche gaat naar verwachting 15 februari open. Dan is aanvragen mogelijk.
  Let op! Verwacht omzetverlies minimaal 20%. Omzetverlies ten opzichte van 2019. Maximale loonsteun is 70% bij een omzetverlies van 100%.
 3. NOW3.3 gaat over de periode 1-4-2021 t/m 30-6-2021 (5e tranche)
  Deze tranche gaat naar verwachting 17 mei open. Dan is aanvragen mogelijk. Ook hier geldt een verwacht omzetverlies van minimaal 30%. Omzetverlies ten opzichte van 2019. Maximale loonsteun is 60% bij een omzetverlies van 100%.

Hulp bij het berekenen omzetverlies

Wil je weten wat de te verwachten omzetverlies van jouw bedrijf is? Neem dan  contact met ons op. We helpen je graag. Ook met de aanvraag.

Inspanningsverplichting en NOW3

In de NOW is voor werkgevers een inspanningsverplichting opgenomen om hun werknemers te stimuleren een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk. Het opstellen van een (kort) scholings- en ontwikkelplan kan daarbij helpen. NL leert door biedt kosteloze (online) scholing en ontwikkeladviezen.

 • Let op! Het is belangrijk dat je aan deze verplichting voldoet, anders bestaat de kans dat de subsidie geheel of gedeeltelijk wordt ingetrokken.

Voor tips en informatie om te kijken wat je kunt doen in het kader van deze inspanningsverplichtingen zie HoeWerktNederland

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over NOW3.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Voor mkb-ondernemers en zzp’ers die meer dan 30% omzet verliezen en hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. TVL vraag je telkens aan voor een periode van 3 maanden. Aanvragen voor het laatste kwartaal van 2020 kan nog.

 • Let op! Op 29 januari om 17.00 uur sluit TVL Q4 2020.

Verwacht wordt dat je vanaf begin februari TVL kunt aanvragen over het eerste kwartaal van 2021.

Hulp bij het berekenen omzetverlies

Wil je weten wat de te verwachten omzetverlies van jouw bedrijf is? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over of het aanvragen van TVL.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten voor huishoudens. Deze regeling is aangekondigd tijdens de laatst persconferentie en wordt in samenwerking met de gemeenten nader uitgewerkt (streefdatum 1 februari 2021).

Actuele informatie over het steunpakket en regelingen

In de persconferentie van afgelopen dinsdag heeft het kabinet aanvullingen op het steun- en herstelpakket aangekondigd. Momenteel bekijkt het kabinet wat hiervoor nodig en mogelijk is. De meest actuele informatie lees je hier.

Provincie Groningen: de anderhalve meter regeling

Een subsidie voor de gemaakte kosten om te voldoen aan de 1,5 meter economie. Denk aan de kosten voor desinfectiepalen, een online betalingssysteem of spatschermen. Alle Groningse bedrijven en organisaties met minder dan vijftig werknemers kunnen subsidie aanvragen. Ook is het mogelijk om een tweede aanvraag in te dienen voor nieuw gemaakte kosten.

Voorwaarden

 • De gemaakte kosten bedragen minimaal € 1.000
  • Materiaalkosten & kosten voor inhuur van derden
  • Kosten gemaakt op of na 15 maart 2020
  • Kosten gemaakt voor de datum van indiening van de aanvraag
 • Activiteiten moeten financieel en praktisch uitvoerbaar zijn volgens de RIVM-richtlijnen

Het subsidiepercentage is 50% en de maximale subsidie bedraagt € 2.500,-.
Check hier alle subsidies voor ondernemen in coronatijd, ook voor Drentse ondernemers.

Contact

Zijn er na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. Ook als je hulp nodig bent bij het aanvragen van een van de regelingen. We helpen je graag. We zijn bereikbaar via (0599) 67 15 18 of info@venema-belastingadviseurs.nl.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden