Tozo 5: inkomenssteun en lening

Tozo 5: inkomenssteun en lening

Nieuwsbericht | juli 2021 | Bron: KvK

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) biedt inkomensondersteuning voor levensonderhoud voor ondernemers, waaronder zzp’ers, die in de financiële problemen zitten door de coronacrisis. Ook kun je met de Tozo een lening voor bedrijfskapitaal afsluiten. Voor Tozo 5 ligt de nadruk op het ondersteunen, activeren en stimuleren zodat je zo snel mogelijk weer op eigen benen staat.

De Tozo loopt in verschillende fases door tot en met 30 september 2021. Gemeenten voeren de regeling uit.

Status regeling

Tozo 5 loopt van 1 juli tot en met 30 september 2021.

De regeling is gebaseerd op het al bestaande Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) 2004, maar wordt sneller behandeld en verstrekt. De Tozo heeft soepeler voorwaarden. De Bbz loopt ook na juli nog door.

De regeling bestaat uit 2 voorzieningen:

  • Een inkomensondersteuning voor levensonderhoud, waarbij het huishoudinkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum.
  • Een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro.

Doelgroep

De inkomensondersteuning van de Tozo is bedoeld voor ondernemers van wie het inkomen door de coronacrisis onder het sociaal minimum is uitgekomen. Ook zzp’ers kunnen van deze regeling gebruikmaken. Via de lening voor bedrijfskapitaal kun je bijvoorbeeld de huur van je pand betalen. Met de Tozo wil de overheid zoveel mogelijk bedrijven helpen de coronacrisis te overleven. Mensen die alleen een btw-nummer hebben, komen niet in aanmerking voor een Tozo -uitkering. Zij kunnen bij hun gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.

Op de site van het ministerie van SZW kun je zelf beoordelen of je in aanmerking komt voor Tozo.

Lees hier verder hoe de regeling in elkaar zit.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden