FiscKwartaal(tje) oktober 2022 is uit

FiscKwartaal(tje) oktober 2022 is uit

Bron: Fiscount | oktober 2022

Fiscaal nieuws voor de ondernemer, DGA, werkgever en alle belastingbetalers

De herfstvakantie is voorbij, de Sint is al onderweg en de kerstspullen kunnen over een paar weken al weer van zolder. Onvoorstelbaar hoe snel  2022 voorbij is gevlogen. Gedurende het jaar houden we je op de hoogte van het nieuws dat voor jou wellicht interessant is. Het is al weer tijd voor de vierde nieuwsbrief vol tips voor jou als ondernemer, DGA of werkgever. 

Speciaal voor de werkgevers alvast een voorproefje:

  • Auto van de zaak voor en na start arbeidscontract
    Soms komt het voor dat de aan de werknemer beschikbaar gestelde auto gebruikt wordt voordat zijn arbeidscontract ingaat. Dat geldt ook voor gebruik na afloop van het arbeidscontract. De eerste situatie leidt tot een negatieve loonstrook, maar dat hoeft niet. Loonheffing kan eventueel in een ander tijdvak worden verrekend. Gebruik na einde dienstverband betekent dat de auto privé wordt gebruikt. Dan geldt de bijtellingsregeling wanneer de ex-werknemer meer dan 500 privé-kilometers rijdt. De groene tabel is van toepassing omdat het loon uit een vroegere dienstbetrekking betreft. 
  • Gezamenlijke lunch – zakelijk of toch niet?
    Heb je de gewoonte om dagelijks voor je personeel broodjes te bestellen voor de lunch?  Hoe moet je die maaltijden dan waarderen? Want alleen maaltijden met een meer dan bijkomstig zakelijk belang zijn vrijgesteld. Volgens de belastingdienst valt daar de gezamenlijk lunch niet onder. De reguliere lunch is immers geen werkoverleg. Anders is het wanneer de lunch een duidelijk zakelijk karakter heeft. Een lunch tijdens een vergadering wordt aangemerkt als een zakelijke maaltijd. Dat zakelijke karakter moet je dan wel kunnen aantonen. Dat kan bijvoorbeeld door een deelnemerslijst (externe relaties) of notulen en/of aantekeningen te tonen. 

Kijk hier voor de volledige inhoud van de nieuwsbrief en alle bijbehorende artikelen of check/download het bestand hieronder.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden