Eerste FiscKwartaal(tje) van 2022

Eerste FiscKwartaal(tje) van 2022

Bron: Fiscount & Belastingdienst | februari 2022

De eerste online nieuwsbrief van 2022 is uit. Deze staat vol fiscaal nieuws en tips voor de ondernemer, de DGA, de werkgever en elke belastingbetaler. De volledige versie staat onderaan dit bericht. Eerst aandacht voor een actueel onderwerk: de box-3-heffing over het werkelijke rendement. Mensen die meer dan € 50.000,- (geldt voor 2021, per persoon) vermogen in box 3 bezitten, betalen daarover belasting. De Belastingdienst rekent met een fictief rendement.

Box-3-heffing over werkelijk rendement

Een erg actueel onderwerp op dit moment is de box-3-heffing. In box 3 staat inkomen uit sparen en beleggen. Een tweede woning valt ook in deze box. De Belastingdienst rekent met een fictief rendement. Sinds 2017 staat dit fictieve rendement niet meer in verhouding met het werkelijke rendement. Gedupeerden maakten bezwaar en eisen een heffing over het daadwerkelijke rendement.

Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de manier waarop vermogen in box 3 wordt belast in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Volgens de uitspraak mag alleen het werkelijk rendement op het vermogen worden belast.

Nog veel onduidelijk

Er is nog veel onduidelijkheid. In eerste instantie geldt de uitspraak voor de mensen die meedoen aan de massaalbezwaarprocedure box 3. Voor de mensen die géén bezwaar maakten wordt ook gekeken of ze rechtsherstel moeten krijgen. Eerst moet besluitvorming vanuit het kabinet komen. Uiterlijk 1 mei volgt een beslissing.

Gewoon aangifte Inkomstenbelasting doen

Vanaf 1 maart start de aangifte inkomstenbelasting. Deze kan zoals gebruikelijk worden ingevuld en ingediend. Ook waar het gaat om het invullen en verdelen van sparen en beleggen in box 3. De definitieve aanslag over 2021 zal in lijn met de uitspraak van de Hoge Raad worden opgelegd.

Wat de gevolgen zijn voor de voorlopige én de definitieve aanslag lees je in het volledige artikel via onderstaande link.

Lees hier het volledige nieuwsbericht van de Belastingdienst.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden