Deadline UBO registratie

Deadline UBO registratie

Nieuwsbericht, maart 2022
Bron: Fiscount en KvK

Sta je nog niet ingeschreven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel? De deadline nadert en op 27 maart 2022 moet je aan de registratieplicht hebben voldaan.

Op 27 september 2020 trad het UBO-register in werking. Ben je aandeelhouder van een B.V. of heb je een andere vorm van eigendom of zeggenschap in een onderneming, dan heb je sindsdien achttien maanden de tijd gekregen om jouw gegevens te registreren in het UBO-register.

Voor wie?

UBO’s zijn personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. Denk aan:

  • Meer dan 25% aandelen in een B.V.
  • Meer dan 25% eigendomsbelang in een V.O.F.

Er kan sprake zijn van meerdere UBO’s per organisatie. De tekenbevoegde van deze organisatie registreert te UBO’s. Een Eenmanszaak valt niet onder de registratieplicht. Maatschappen wel.

Waarom?

Het UBO-register maakt de UBO’s inzichtelijk en draagt zo bij aan het voorkomen van het gebruik van het financiele stelsel voor fraude, terrorismefinanciering of het witwassen van geld.

Bereid je goed voor

Voordat je begint met de registratie is het handig de benodigde gegevens bij de hand te hebben. Let op! Besef dat het om jou gaat, een persoon. Je bent daarom ook jouw DigiD nodig om in te loggen. Je gebruikt ook je eigen privé bankrekening voor de 1 cent-betaling (via iDeal). Veel mensen gingen je al voor. Bekijk in dit filmpje de ervaringen van anderen.

Sommige gegevens van de UBO worden openbaar na registratie en sommige gegevens niet. Lees hier welke gegevens wel en niet openbaar komen.

Waar en wanneer gegevens aanleveren?

De Kamer van Koophandel beheert het UBO-register. Je hebt tot 27 maart 2022 de tijd om de gegevens vast te leggen. De 18-maandentermijn geldt alleen voor organisaties die op 27 september 2020 al bestonden. Nieuwe organisaties moeten de gegevens van hun UBO(‘s) gelijktijdig registreren met de inschrijving in het Handelsregister. De registratie van de UBO-gegevens is ook een voorwaarde voor het verstrekken van een KvK-nummer. Voldoe je niet aan de registratieplicht, dan kan een sanctie volgen, bijvoorbeeld een boete.

Waarborgen privacy

Het UBO-register wordt deels openbaar. Daar maak je je misschien zorgen over, maar er zijn maatregelen getroffen om je privacy te beschermen. De persoon die gegevens uit het UBO-register wil raadplegen, moet:

  • zich vooraf identificeren. Die identiteit wordt met nieuwe elektronische identificatiemiddelen vastgelegd.
  • een vergoeding betalen

Je hebt inzage in het aantal keren dat jouw gegevens zijn verstrekt. Hiervan zijn de raadplegingen door de FIU en de bevoegde autoriteiten uitgezonderd. In bijzondere omstandigheden kan je verzoeken om afscherming van jouw gegevens.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je vragen? Alle informatie, een stappenplan en vragen op antwoorden vind je op de website van de Kamer van Koophandel. Check het hier.

Uiteraard helpen wij je ook graag verder.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden