Zakelijke kleding en btw: wat is aftrekbaar?

Zakelijke kleding en btw: wat is aftrekbaar?

April 2024

We ontvangen regelmatig vragen over de aftrekbaarheid van kosten voor representatieve kleding die tijdens het werk wordt gedragen. Het is een begrijpelijke misvatting dat alle zakelijke kleding zonder meer als zakelijke kosten kan worden beschouwd en dat de btw hierop automatisch teruggevraagd kan worden. Helaas is dat niet het geval en zijn er specifieke regels waaraan moet worden voldaan.

Kleding is niet zomaar werkkleding

In het algemeen geldt dat kosten voor representatieve kleding alleen aftrekbaar zijn als ze voldoen aan bepaalde criteria. Zo moet de kleding uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt zijn om tijdens het werk te dragen. Dit betekent dat kleding die ook privé gedragen kan worden, zoals een standaard pak of een blouse, over het algemeen niet als aftrekbare kosten kunnen worden beschouwd.

Kenmerken van het bedrijf

Daarnaast moet de kleding bedrijfslogo’s, bedrijfsnaam of andere kenmerken dragen die specifiek zijn voor de identiteit van het bedrijf. Hierdoor wordt duidelijk dat de kleding primair bedoeld is voor zakelijk gebruik en niet voor privédoeleinden.

Kosten niet altijd aftrekbaar

Het is belangrijk om te onthouden dat de Belastingdienst strenge regels hanteert met betrekking tot aftrekbare kosten, inclusief kosten voor zakelijke kleding. Als de kleding niet voldoet aan de gestelde criteria, kan het zijn dat de btw niet teruggevraagd kan worden en dat de kosten niet aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Vraag ons

Als je twijfelt over de aftrekbaarheid van kosten voor zakelijke kleding, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag om de regels te begrijpen en om ervoor te zorgen dat je administratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden