Wat moet ik regelen voor belastingen en toeslagen na een overlijden?

Wat moet ik regelen voor belastingen en toeslagen na een overlijden?

Als uw partner overlijdt, komt er heel wat op u af. Helaas moeten er ook een aantal praktische zaken geregeld worden. Hoe zit het met aangifte doen? Wat gebeurt er met toeslagen? Wij helpen u graag.

Fiscale partners

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap op het moment van overlijden van uw partner? Dan bent u fiscale partners van elkaar. Dat betekent dat u samen de aangifte inkomstenbelasting doet. Ontvangt u toeslagen? Dan bent u ook toeslagpartners.

Aangifte inkomstenbelasting

U kunt kiezen of u tot aan het overlijden fiscale partner wilt zijn, of voor heel het jaar van overlijden. Doet u nog het hele jaar samen aangifte? Dan kunt u de inkomsten en aftrekposten van u beiden verdelen.

Toeslagen

Na het overlijden worden de toeslagen van uw overleden partner stopgezet. U ontvangt hierover bericht van de Dienst Toeslagen. De toeslagen komen op uw naam te staan.
Wijzigt uw inkomen of vermogen na het overlijden van uw partner? Bijvoorbeeld door een nabestaandenpensioen of een erfenis? Geef dit dan zo snel mogelijk door. Houd er rekening mee dat u een deel van de reeds ontvangen toeslag moet terugbetalen.

De belastingdienst heeft een checklist ontwikkelt die u helpt in deze verdrietige periode.
Maak uw persoonlijke checklist op de website van de belastingdienst.

Wat moet ik regelen als nabestaande bij de Belastingdienst?

Contact

Komt u er niet uit? U kunt met uw vragen terecht bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden via (0800) 235 83 54. Uiteraard staan wij u ook graag te woord.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden