UBO register is open: wat moet u doen?

UBO register is open: wat moet u doen?

Nieuwsbericht | 27 oktober 2020 | Bron: BelastingBelangen, KvK

Het Nederlandse UBO-register is op 27 september 2020 opengegaan. Zo’n 1,5 miljoen ondernemingen moeten een UBO gaan inschrijven. De registratieplicht geldt onder andere voor de meeste BV’s, NV’s, stichtingen en verenigingen. Eenmanszaken vallen buiten de registratieplicht.

Onderdeel van het Handelsregister

Staat u al in het Handelsregister, dan krijgt u een brief van de KvK over de inschrijving. U heeft dan tot 27 maart 2022 de tijd om de UBO in te schrijven. Dit kan online, met een papieren formulier of via de notaris.

Nieuwe inschrijvingen

Nieuwe inschrijvers hebben niet zo lang de tijd. Zij moeten direct bij inschrijving van de rechtspersoon een UBO opgeven. Ook kunnen zij de UBO-opgave niet online doen. Dit is namelijk onderdeel van de inschrijving in het Handelsregister, en dat kan alleen persoonlijk.

Waarom UBO registeren en wat is het

In het UBO-register komen gegevens van de ‘ultimate beneficial owners’. Bij een BV geldt bijvoorbeeld dat een natuurlijk persoon die meer dan 25% van de aandelen houdt de UBO is. Heeft u 100% van de aandelen in handen, dan zal de inschrijving redelijk eenvoudig verlopen. Maar bij meerdere aandeelhouders kan het wel ingewikkelder zijn om te bepalen wie er in het register moet(en).

Stappenplan en meer informatie

Op de website van de KvK vindt u een stappenplan dat helpt bij de voorbereiding.

www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/ubo-opgave/

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden