Thuiskantoor en zakelijke kosten

Thuiskantoor en zakelijke kosten

April 2024

Het is begrijpelijk dat veel ondernemers denken dat werken vanuit huis vele voordelen biedt, ook op zakelijk gebied. Het gemak, de flexibiliteit en de besparing op reistijd zijn zeker aantrekkelijk. Maar laten we eens kijken naar de realiteit als het gaat om de zakelijke aspecten van thuiswerken, met name wanneer het gaat om het gebruik van een deel van je huis als kantoor.

Kantoor thuis is niet automatisch zakelijk

Het is een veelvoorkomende misvatting dat alles wat je thuis doet automatisch als zakelijk kan worden beschouwd. Helaas is dat niet het geval. De Belastingdienst hanteert specifieke regels met betrekking tot het zakelijk gebruik van een deel van je huis, zoals een thuiskantoor of een tuinhuis dat als kantoorruimte wordt gebruikt.

Uitsluitend zakelijk

Om kosten voor een kantoor aan huis als zakelijke kosten te kunnen aftrekken, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat de ruimte in huis hoofdzakelijk en uitsluitend voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Dit betekent dat het niet ook dienst doet als bijvoorbeeld een slaapkamer of recreatieruimte.

Verhouding aftrekbare kosten ten opzichte van het zakelijk gebruik

Daarnaast moeten de kosten die je wilt aftrekken redelijk zijn en in verhouding staan tot het gebruik van de ruimte voor zakelijke doeleinden. Denk hierbij aan kosten voor energie, internet, afschrijving van meubilair, enzovoort.

Regelgeving rondom het zakelijk gebruik van (een deel van) je huis

Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom het zakelijk gebruik van een deel van je huis en om bewijsmateriaal te hebben om de zakelijkheid van de kosten aan te tonen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een aparte ingang voor het kantoor, een duidelijke scheiding tussen zakelijke en privéruimtes, en het bijhouden van een logboek waarin het zakelijk gebruik wordt gedocumenteerd.

Vraag ons

Als je twijfelt over wat wel en niet zakelijk aftrekbaar is bij het werken vanuit huis, neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om je te adviseren en te helpen om je administratie op orde te houden.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden