Kan ik de rente over de rekening-courantschuld laten bijschrijven?

Kan ik de rente over de rekening-courantschuld laten bijschrijven?

Vraag & Antwoord | juli 2023
Bron: BelastingBelangen april 2023

De rente die ik als DGA schuldig ben over de rekening-courantschuld aan mijn BV laat ik bijschrijven. Levert dit problemen op?

DGA’s boeken vaak het geld dat opgenomen wordt uit de BV als schuld in rekening-courant aan de BV. De rente wordt gemakshalve jaarlijks op de schuld bijgeschreven. Blijft dat bij relatief kleine bedragen, dan is er niet veel aan de hand. Als de schuld te hoog oploopt trekt het de aandacht van de Belastingdienst.

Geldlening niet op zakelijke voorwaarden gebaseerd

Is de geldlening niet op zakelijke voorwaarden gebaseerd, kan de Belastingdienst met succes stellen dat de gelden in feite definitief uit de BV zijn gehaald. Is dit het geval, dan wordt het bedrag van de schuld gezien als een dividenduitkering.

Zorg in ieder geval voor:

  • Een aflossingsschema
  • Een marktconforme rente
  • Zekerheidsstellingen aan de BV

Bovenstaande maatregelen wijzen allemaal op een lening met zakelijke voorwaarden.

Wet excessief lenen van de BV

Het lenen van je BV is sinds 2023 beperkt. Het komt er op neer dat schulden die een DGA bij zijn eigen BV heeft van meer dan € 700.000,- worden belast in box 2. Leningen voor een eigen woning zijn uitgezonderd.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via (0599) 671518 of info@venema-belastingadviseurs.nl.

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden